Big is beautiful?

10-11-2016

Je kunt de kranten niet openslaan, de radio niet aanzetten of het gaat over de dreigende korting van pensioenen. Dit is het gevolg van de lage rente in de eurolanden. Het gaat ook over veel mensen, want het gaat over de grote pensioenfondsen van ambtenaren en mensen in de zorg. Als ‘schuldige’ wordt dan de Europese Centrale Bank aangewezen. De Europese Centrale Bank heeft  immers de rente kunstmatig verlaagd. Het gevolg daarvan is een steeds verder dalende dekkingsgraad. Met alle gevolgen van dien. Was er in goede tijden maar net zoveel aandacht voor pensioenen.

In vergelijking met de grote pensioenfondsen steekt het POB gelukkig gunstig af. En eerlijk is eerlijk, of we het helemaal droog houden weten we niet, want we kunnen niet in de toekomst kijken. Maar ons beleid is nadrukkelijk gericht op het afdekken van grote risico’s en dat helpt ons in deze periode enorm om de dekkingsgraad enigszins op niveau te houden.

Dat geldt niet voor de grote fondsen. Deze fondsen hebben in goede tijden kunnen profiteren. Maar dezelfde grote fondsen hebben nu in economisch slechtere tijden en een lage rente, te maken met een dekkingsgraad die onder het vereist minimum dreigt te komen. En dus met kortingen op de pensioenen tot gevolg. In 2017 zullen we het zien.

Het POB gaat uit van het belang van alle deelnemers. U staat centraal. Een paar jaar geleden bleek uit het risicobereidheidsonderzoek dat onze deelnemers niet houden van het nemen van grote risico’s. Daarom neemt het bestuur van het POB ook geen grote risico’s. Liever een beperkte groei dan te moeten korten op pensioenen.

En mooi dat we die keuze zelf kunnen maken, zolang we als sector een eigen pensioenfonds hebben.

Margreet Teunissen
Voorzitter POB

Wat vindt u? 
Reageer via het feedbackformulier. Klik op de knop ‘Geef uw feedback’ rechtsonder op deze pagina. Uw reactie kan worden gepubliceerd.