Maatschappelijk verantwoord en duurzaam beleggen

10-05-2016

Weet u wat uw ecologische voetafdruk is? Die voetafdruk die meet hoeveel “aarde” er nodig is voor uw manier van leven?

Ik heb mijn voetafdruk onlangs online gemeten en het resultaat valt toch best tegen! En dat terwijl ik zo bewust mogelijk leef, afval scheidt, led- en spaarlampen gebruik, groene stroom benut en biologisch vegetarisch eet. Maar toch, dat is niet genoeg blijkbaar!

Het POB heeft als een van de eerste pensioenfondsen een maatschappelijk en ecologisch verantwoord beleggingsbeleid. Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw houden we daar al rekening mee. In die tijd was er nog twijfel of dat beleid wel voldoende rendement zou opleveren. Inmiddels weten we dat het beleid minimaal een vergelijkbaar rendement oplevert. Als je het maatschappelijk rendement ook mee telt, komt het sommetje positiever uit.

Het is trouwens niet zo vreemd dat het POB een zogenaamde “early adopter” (pionier) was op het gebied van maatschappelijk verantwoord beleggen. De bibliotheeksector met een eigen pensioenfonds en het Unesco Handvest hoog in het vaandel, hoort daar natuurlijk over na te denken. We zijn immers vóór medezeggenschap en democratische normen, tegen kinderarbeid en vóór scholing en ontwikkeling, zodat iedereen mee kan doen in de maatschappij. Dat is vandaag de dag nog steeds het geval. Daar hoort natuurlijk een verantwoord en duurzaam beleggingsbeleid bij, dat kan niet missen.

Maar naast het beleid van het POB voor uw pensioen is het ook goed als iedereen zelf bewust omgaat met onze aarde. Zodat we onze aarde ook goed achter kunnen laten voor onze (toekomstige) familieleden.

Als u ook benieuwd bent wat uw ecologische voetafdruk is, dan kunt u dat eenvoudig online checken: voetafdruktest.wnf.nl.

Margreet Teunissen
Voorzitter Pensioenfonds Openbare Bibliotheken

Wat vindt u?
Reageer via het feedbackformulier. Klik op de knop ‘Geef uw feedback’ rechtsonder op deze pagina. Uw reactie kan worden gepubliceerd.

 

Tonny Boudestein - 19 mei 2016

Goed nieuws van het POB. En een prima reminder om zo goed mogelijk om te gaan met onze aarde. Ik heb gewerkt bij OB Scherpenzeel Gld.


Bert Jansen - 24 mei 2016

Bewust leven probeerde ik al te doen voordat ik gepensioneerd was. Na mijn pensionering kon ik daar samen met mijn echtgenote nog meer aandacht aan schenken. Fijn dat "mijn pensioenfonds" een dergelijke kijk ook hoog in het vaandel heeft staan.