Leven als God in Frankrijk, een zomerblog

juli 2018

Deze blog is geschreven in de stralende zon in de Provence. Daar vieren we op dit moment vakantie. We zijn enorme francofielen. Nadat we een aantal jaren onze vakantie elders (vorig jaar Japan) hadden doorgebracht vonden we het weer eens tijd om van het Franse leven te genieten. Die heerlijke zon en dat lekkere eten. Je kunt mij niet gelukkiger maken dan met een flan, rillette de canard, de heerlijkste kaasjes of een mooie witte Bourgogne.

Soms droom ik er wel eens van om hier permanent neer te strijken. Een mooi romantisch huisje en campagne. Mijn partner mag nog een aantal jaren werken maar dan, wie weet?

Vanuit pensioenoogpunt zijn er wel een paar dingetjes waar u bij een definitief vertrek rekening mee moet houden. AZL, onze uitvoerder krijgt bij een verhuizing van de gemeentelijke basisadministratie automatisch een adreswijziging door. Dat geldt niet voor vertrek naar het buitenland. U moet dat dus wel even zelf melden. Ook uw Burgerservicenummer moet u doorgeven. Er is weliswaar steeds meer sprake van één Europa, maar dit is nog steeds niet geregeld. Daarnaast wil het Pensioenfonds natuurlijk wel weten of u nog in leven bent. Dat vereist jaarlijks een officieel levensbewijs. Dat sturen we u ieder jaar toe en dat moet dan door een lokale instantie getekend worden en worden teruggestuurd. Daar is een mooi woord voor; Attestatie de Vita. Klinkt eigenlijk wel romantisch toch?

Er zijn natuurlijk tal van ander bezwaren te bedenken, zoals hoe vaak zie je dan nog je (klein)kinderen, dus ik denk dat we eerst maar eens voor een proefperiode van drie maanden moeten gaan.

Het is bijna lunchtijd, de tafel wordt rijk gedekt. Misschien trakteer ik mijzelf wel op een kleine Pastis. Au revoir

Meer weten over verhuizen naar of in het buitenland? Bekijk de informatie op deze website. 

Wat vindt u? 

Reageer via het feedbackformulier. Klik op de knop ‘Geef uw feedback’ rechtsonder op deze pagina. Uw reactie kan worden gepubliceerd.

Reactie 1:
In 1 woord fantastisch! 

Rob Pronk:
Bedankt voor het compliment.

Reactie 2: 
Er is sprake van samengaan CAO bibliotheken en CAO kunstsector. Mocht dat doorgaan heeft dat dan ook invloed op ons pensioenfonds?

Rob Pronk:
Daar is nog geen zinnig woord op te zeggen omdat de gesprekken daarover nog in een prematuur stadium zijn. Er zijn nog vele variaties mogelijk. Uiteraard houdt het bestuur de vinger aan de pols en de belangen van de deelnemers en de gepensioneerden scherp in het oog. We praten en denken regelmatig mee met het bestuur en de directie van de VOB. Vanzelfsprekend informeren we alle betrokkenen zodra er meer duidelijkheid is.

Reactie 3:  
Je zou zo je koffers pakken en verhuizen na lezing van dit enthousiaste stukje. Maar goed dat er bij vermeld wordt wat er nog meer komt kijken voordat je kan roepen 'ik vertrek'.

Rob Pronk:
Graag gedaan, maar laat je niet tegenhouden door praktische bezwaren :-).