Onder de 40 en lid van een verantwoordingsorgaan

Augustus 2018

Douwe van der Bijl schreef onlangs al een blog over jongeren en pensioen. Pensioen maakt nu eenmaal bij de meeste jongeren weinig tot geen emoties los. Jongeren zijn daardoor ook niet of nauwelijks bezig met hun pensioen. Het is een ‘zorg’ voor later, toch? Ik ben van mening dat ook al bouw je nu pensioen op voor later, het (ook als je jonger dan 40 bent) interessant en vooral leuk om is om nu al met je pensioen bezig te zijn, bijvoorbeeld als lid van een verantwoordingsorgaan!

Pensioen is voor alle leeftijden

Tot 1 juli van dit jaar was ik (als 31-jarige) lid van het verantwoordingsorgaan van POB. In mijn omgeving kon bijna niemand zich voorstellen dat het leuk is om in je vrije tijd vergaderstukken door te nemen en om vervolgens ook te vergaderen over van alles wat met pensioenen te maken heeft. Ja, sommige pensioenonderwerpen zijn minder interessant en na een lange dag werken is een serie op Netflix kijken verleidelijker dan vergaderstukken doornemen. Toch geeft het je energie en dat komt denk ik vooral door de rol van het verantwoordingsorgaan.

Verstand van zaken is belangrijk, kritisch kunnen en durven zijn is nog belangrijker

Het pensioenfondsbestuur legt verantwoording af aan het verantwoordingsorgaan over het gevoerde beleid. Het verantwoordingsorgaan geeft vervolgens een oordeel over het handelen van het bestuur. Daarnaast geeft het verantwoordingsorgaan adviezen over bepaalde onderwerpen. Het is dus weliswaar belangrijk dat je inhoudelijk verstand van zaken hebt om te begrijpen waar het over gaat, maar het is nog belangrijker dat je vooral kritisch kunt en durft te zijn.

Leer van je medeleden

Wat het daarnaast voor mij extra leuk maakte was de samenwerking met de overige leden van het verantwoordingsorgaan. Deze leden zijn allemaal ouder dan 40, waarvan een deel zelfs al met pensioen. Dat is niet uniek voor POB, maar geldt voor bijna alle pensioenfondsen in Nederland. Jongeren zijn nu eenmaal (nog) niet sterk vertegenwoordigd in verantwoordingsorganen bij pensioenfondsen. Ondanks de verschillen in leeftijd en generatie heb ik ontzettend veel lol gehad met deze mensen en vooral ook van hen kunnen leren. Zij hebben veel werkervaring in de sector waarvoor het fonds de pensioenregeling uitvoert en kennen vaak de historie van het fonds. Samen vorm je een sterk team.

Ik heb onlangs afscheid genomen van het verantwoordingsorgaan van POB om mij de komende tijd helemaal te kunnen richten op mijn gezin, als bijna-moeder van drie kinderen. Voor iedereen die iets leuks wil doen in de pensioensector, word lid van een verantwoordingsorgaan!

Andrea van den Bosch
31 jaar
Tot juli 2018 lid van het verantwoordingsorgaan POB

Wat vindt u? 

Reageer via het feedbackformulier. Klik op de knop ‘Geef uw feedback’ rechtsonder op deze pagina. Uw reactie kan worden gepubliceerd.