Domme vragen over pensioen? Die bestaan niet.

Oktober 2020

Hebt u wel eens contact gehad met uw pensioenfonds? Dan belt of mailt u met de medewerkers van de klantenservice van AZL, de pensioenuitvoerder van POB.

“De opmerking die ik het meest hoor? Dat het toch allemaal wel heel lastig is”, vertelt Sophie Dautzenberg, medewerker klantenservice. “Sommige mensen verontschuldigen zich dat ze het niet snappen, of dat ze niet goed gelezen hebben, maar dat is helemaal niet nodig. We helpen iedereen graag. Ook als het over kleine of schijnbaar eenvoudige dingen gaat. Een domme vraag is een vraag die niet gesteld wordt!”

Sophie kwam bij de klantenservice terecht nadat ze eerst ervaring opdeed bij het team dat zorgt voor het aanmelden van partners. “Ik miste het menselijk contact, het gevoel dat je echt iets kunt bijdragen, mensen kunt helpen. Toen er een plek vrij kwam bij de klantenservice was de beslissing snel genomen. Ik maak graag mensen blij.”

Persoonlijke verhalen

“We horen hele bijzondere en vaak ook hele persoonlijke verhalen van deelnemers”, vertelt Sophie. Heel regelmatig hebben we te maken met mensen die net gescheiden zijn, zelf ziek zijn of net een dierbare verloren hebben. Dat grijpt me wel eens aan. Ik vind het heel waardevol om deze mensen te kunnen helpen, zodat je toch een lichtpuntje kunt zijn in alle verdriet. Soms is het moeilijk om zo’n gesprek af te sluiten, want wat zeg je dan tegen iemand?”

Puin ruimen

Natuurlijk maken de medewerkers van de klantenservice ook de andere kant van de medaille mee. “We hebben wel eens boze of gefrustreerde mensen aan de lijn. Dan is er een fout gemaakt in de administratie, of valt het bedrag dat ze aan pensioen krijgen erg tegen. Soms staat het onderwerp pensioen breed uitgemeten in de media. Dan weet je al dat je de hele dag hetzelfde verhaal moet afdraaien. Maar ook dat lost zich weer op. Samen de schouders eronder.”

Eerder met pensioen

“Kan ik eerder stoppen met werken?” is de vraag die toch wel heel vaak wordt gesteld. “De leeftijd waarop mensen volgens het pensioenreglement met pensioen mogen, is 67 jaar. De AOW-leeftijd is 66 jaar en 4 maanden. Maar de cao van de bibliotheken schrijft voor dat bijna iedereen op de AOW-leeftijd met pensioen moet. De meeste mensen willen dat ook. Of ze willen er nóg eerder uit. En dat kan. Die mensen kunnen we blij maken. En dat is wat we het liefste doen.”

Er is niets zo belangrijk als je pensioen goed regelen, zodat je ook op latere leeftijd een goed inkomen hebt. Dat begint al door op jongere leeftijd de grote lijnen in de gaten te houden. Wij leggen graag aan u uit hoe het in elkaar zit, zodat u voor uzelf de beste keuzes kunt maken.

Sophie Dautzenberg
Medewerker klantenservice

Wat vindt u?

Reageer via het feedbackformulier. Klik op de knop ‘Geef uw feedback’ rechtsonder op deze pagina. Uw reactie kan worden gepubliceerd.