Dichterbij dan je denkt, maar ver van je bed

Maart 2020

Op mijn verjaardag, nu iets meer dan een jaar geleden, moest één van mijn collega’s heel hard lachen. Zij (een veertiger) vertelde dat ze met haar vriend hadden nagedacht hoelang ze nog ‘moesten’ tot aan hun pensioen. Het zou allemaal langer duren dan bij hun ouders, was al wel duidelijk. Ik vertelde haar dat ik 27 was geworden en ze kwam niet meer bij: zou ik überhaupt ooit nog aan een pensioen toekomen, of zou dat ouderwets zijn tegen die tijd?

Praat jij wel eens over pensioen?

Met mijn vrienden en jonge collega’s praat ik nooit over pensioen, wat je moet doen als je niet meer werkt en hoe je dat financieel regelt. Wij praten over carrière, de volgende stap, of je een huis wil kopen of een gezin wil stichten. En over Corona. Op dit moment eigenlijk vooral over Corona. Anderzijds kun je altijd wel het nieuws van de dag blijven volgen. Als het goed is en als we onze premier mogen geloven, kunnen we de grootste maatregelen binnenkort weer afzwakken. Misschien is een crisissituatie als deze eigenlijk wel het allerbeste moment om (ver) vooruit te kijken.

Onze toekomst na het werk is nog ver weg

Ik vroeg mijn (jonge) collega’s of zij wel eens nadachten over hun pensioen, of ze zich er misschien wel eens zorgen over maakten. Eigenlijk zijn de reacties steeds hetzelfde: Het is belangrijk, want door vergrijzing (daarom moeten wij straks langer doorwerken) en ‘gedoe’ in de financiële wereld (misschien hebben wij straks wel moeite onszelf te onderhouden) wordt wel eens getwijfeld over onze toekomst na het werk. Maar het is ook nog zo ver weg…

Het is raar om aan je pensioen te denken

Kortom: iedereen vindt het belangrijk, maar niemand verdiept zich erin tot het moment dat het in de buurt komt. En misschien is dat maar goed ook. Want, zoals mijn nieuwste jonge collega zei: ‘Als je net begint, is het toch eigenlijk ook raar om al aan je pensioen te gaan denken?’ Misschien moeten we maar blij zijn dat we er allemaal nog plezier in hebben, en dus nog niet verlangen naar ons pensioen.

Alleen als er iets belangrijks gebeurt, dan moet je even opletten. Maar daar hebben we POB, onze werkgevers en onze financieel adviseurs voor. Toch?

Wat vindt u?

Reageer via het feedbackformulier. Klik op de knop ‘Geef uw feedback’ rechtsonder op deze pagina. Uw reactie kan worden gepubliceerd.