2017 in het kort

Uitvoeringskosten

Kosten pensioenbeheer

De kosten van het pensioenbeheer bestaan uit de kosten van uitbesteding, bestuurskosten en de kosten van toezicht. De totale kosten zijn € 3.021. Om de kosten per deelnemer te berekenen hebben we de som van het aantal actieve deelnemers en pensioengerechtigden gebruikt. Gewezen deelnemers tellen dus niet mee. We hebben de afgelopen jaren extra kosten gehad, omdat de overheid nieuwe wetgeving heeft vastgesteld. Daar komt nog bij dat we zorgvuldiger en transparanter hebben gecommuniceerd over financiële informatie. Ook dat leidt tot extra kosten. Toch zijn de pensioenuitvoeringskosten in 2017 gedaald ten opzichte van 2016. De stijging van de kosten voor actuarieel advies (€ 84) worden gecompenseerd door de daling van de andere pensioenuitvoeringskosten (€ 175). De kosten van pensioenbeheer per deelnemer daalden.

Kosten vermogensbeheer

De kosten van het vermogensbeheer delen we in twee categorieën. De eerste categorie zijn de kosten zoals die in de jaarrekening zijn verwerkt: de beheervergoeding van de vermogensbeheerder(s) en overige beheervergoedingen, in 2017 € 2.028. De tweede categorie zijn kosten die verrekend zijn in het beleggingsrendement, in 2017 € 9.148.

Transactiekosten

We maken transactiekosten voor de aan- of verkoop van beleggingsfondsen, individuele beleggingstitels en derivaten. De transactiekosten zijn niet apart zichtbaar in de jaarrekening, ze zijn verwerkt in de beleggingsopbrengsten. In 2017 waren de transactiekosten € 1.722.