Verkort jaarverslag 2015

Onze financiën in 2015

Beleggingsrendement

De opbrengsten uit beleggingen voor het POB waren voor het afgelopen jaar 2,6%. De belangrijkste reden voor het afnemen van de beleggingsopbrengsten is de aanhoudende lage rente. De totale opbrengsten van alle beleggingen kwam in 2015 uit op ongeveer € 25,5 miljoen.

 

Meer weten? Lees verder op pagina 42 van het volledig jaarverslag.

Uitvoeringskosten per deelnemer

De kosten per deelnemer die wij jaarlijks maken voor het beheren van uw pensioen. U kunt daarbij denken aan kosten voor de administratie, communicatie en ander advies. De kostenstijging wordt veroorzaakt door maatregelen van de overheid en De Nederlandsche Bank, die tot een grote systeemaanpassing hebben geleid. Deze kosten waren eenmalig.

 

Meer weten? Lees verder op pagina 21 van het volledige jaarverslag.

Dekkingsgraad

De dekkingsgraad geeft de verhouding weer tussen het kapitaal dat het fonds nodig heeft om nu en in de toekomst alle opgebouwde pensioenen uit te kunnen betalen en het kapitaal dat het pensioenfonds bezit.

 

Meer weten? Lees verder op pagina 53 van het volledige jaarverslag.

Deelnemersaantallen

Het POB had eind 2015 in totaal 23.611 deelnemers. Het fonds betaalde maandelijks pensioen aan 5.790 pensioengerechtigden. De overige 17.821 deelnemers gaan in de toekomst pensioen ontvangen.

Pensioenuitkeringen

In 2015 werd € 34,91 miljoen aan pensioenen uitbetaald.

Belegd vermogen

Het belegd vermogen is het volledige bedrag dat het pensioenfonds belegt. In 2015 was het belegd vermogen van het POB € 1,823 miljard. Hoe het fonds belegt, staat in het beleggingsbeleid.

2015: het jaar van de nieuwe website

Zó informeerden wij u

 

Het POB lanceerde in 2015 een nieuwe website. Informatie is actueler en beter vindbaar. De vormgeving is bij de tijd en bovendien is er een persoonlijke omgeving gecreëerd voor alle deelnemers. In die omgeving kunnen deelnemers pensioenzaken regelen en hun pensioencijfers bekijken. De digitale nieuwsservice werd verder uitgebreid. Is uw e-mailadres bekend bij het fonds, dan kreeg u ongeveer elke maand een nieuwsbericht van het POB toegezonden. Natuurlijk ontving u conform de wettelijke verplichtingen ook informatie op papier, bijvoorbeeld uw pensioenoverzicht.

 

Lees verder op pagina 18 van het volledige jaarverslag.

Colofon