Nieuws

Dekkingsgraad daalt in januari naar 111%

De voorlopige dekkingsgraad is in januari gedaald naar 111%. Een maand eerder was de dekkingsgraad nog 114%.

Wat is een dekkingsgraad?

De dekkingsgraad is een percentage. Het geeft de verhouding aan tussen het kapitaal dat het pensioenfonds bezit en het kapitaal dat het fonds nodig heeft om nu en in de toekomst alle (opgebouwde) pensioenen te kunnen uitbetalen. Het POB moet minimaal een dekkingsgraad van zo’n 104% hebben. Bij een dekkingsgraad van 104% heeft het pensioenfonds voor elke euro die het aan pensioen moet uitkeren, €1,04 in kas.

Rekenrente

De dekkingsgraad werd tussen december 2011 en september 2012 berekend op een gemiddelde rente van telkens de laatste drie maanden. In september 2012 heeft de overheid de regels voor de rekenrente aangepast. Hierdoor moeten de pensioenregelingen per 2013 toekomstbestendiger zijn. Het pensioenfonds mag daarom sinds september 2012 de dekkingsgraad berekenen met een andere rente.

Meer informatie

Hier krijgt u meer uitleg over de dekkingsgraad en ziet u in een grafiek hoe de dekkingsgraad van het POB zich heeft ontwikkeld. In de grafiek is ook de ongemiddelde dekkingsgraad weergegeven. Dit overzicht wordt elke maand aangepast.