Nieuws

Wanneer kunt u met pensioen?

Stap voor stap stijgt de leeftijd waarop u voor het eerst AOW gaat ontvangen van de overheid. Dat is het moment waarop uw arbeidsovereenkomst volgens de cao Openbare Bibliotheken eindigt. Krijgt u dan ook al pensioen van het POB? Hoe kunt u ervoor zorgen dat uw AOW en uw pensioen van het POB op elkaar aansluiten? Kunt u ook eerder met pensioen?

AOW-leeftijd in 2017: 65 jaar en 9 maanden

De overheid is verantwoordelijk voor het AOW-pensioen en heeft bepaald dat de AOW-leeftijd in stappen omhoog gaat. In 2017 is de AOW-leeftijd 65 jaar en 9 maanden, in 2018 is dat 66 jaar. Bent u bijvoorbeeld geboren op of na 1 april 1952? Dan ontvangt u voor het eerst AOW in 2018 en is uw AOW-leeftijd dus 66 jaar en stijgt tot 68 jaar in 2022. Wat is uw AOW-leeftijd? Check het hier .

Pensioenrichtleeftijd: 67 jaar

U bouwt ook pensioen op bij het POB, via uw werkgever. Ook daar is een pensioenleeftijd aan gekoppeld. Dit is de pensioenrichtleeftijd. De pensioenrichtleeftijd van onze pensioenregeling wijkt af van de AOW-leeftijd. De pensioenrichtleeftijd in onze huidige pensioenregeling is 67 jaar. De kans is groot dat de overheid ons gaat verplichten deze pensioenrichtleeftijd op termijn te verhogen.

Wat hebt u straks te kiezen?

In de cao Openbare Bibliotheken is vastgelegd dat uw arbeidsovereenkomst eindigt op de AOW-leeftijd, dus in 2017 op een leeftijd van 65 jaar en 9 maanden. Op dit moment betekent dat, dat het pensioen van het POB vijftien maanden later in gaat (op een leeftijd van 67 jaar). De meeste mensen kiezen ervoor hun pensioenuitkering van het POB te laten starten op het moment dat ze AOW gaan ontvangen. Dat betekent dat ze hun pensioen vervroegen. Die keuze kunt u ook maken. Daarnaast hebt u een aantal andere keuzemogelijkheden, namelijk:

Natuurlijk kunt u met vragen over dit onderwerp altijd contact met ons opnemen. We helpen u graag.