Nieuws

Hebt u recht op ouderenkorting?

De Belastingdienst heeft een speciale regel voor mensen die de AOW-leeftijd bereiken. Zij hoeven minder belasting te betalen over hun inkomen. Dit heet ouderenkorting.

Wie krijgt ouderenkorting?

De ouderenkorting is er voor mensen die aan het einde van een kalenderjaar de AOW-leeftijd hebben bereikt. Omdat we in 2018 aangifte doen over het afgelopen jaar, gaat het om mensen die eind 2017 hun AOW-leeftijd hebben bereikt. De korting wordt afgetrokken op de belasting die zij moeten betalen over hun inkomen.

Om hoeveel korting gaat het?

De ouderenkorting is in 2018:

  • € 1.418 voor mensen met een inkomen lager dan € 36.346
  • € 72 voor mensen met een inkomen hoger dan € 36.346

Ouderen met een inkomen rond de € 36.000 euro doen er dus goed aan te zoeken naar mogelijkheden om hun inkomen op de belastingaangifte net onder die grens te krijgen. Het gaat om het totale inkomen uit werk, woning en spaargeld waarover belasting betaald wordt. Kijk daarom goed naar uw aftrekposten. Of gaat u binnenkort met pensioen? Kijk dan naar de mogelijkheden om uw pensioen op maat te maken. Eén van de mogelijkheden is om tijdelijk meer of minder pensioen te ontvangen.

Wat moet u doen?

U hoeft in principe niets te doen om recht te krijgen op ouderenkorting. Het is onderdeel van de vooraf ingevulde aangifte. Het staat dus vanaf 1 maart automatisch ingevuld in de belastingaangifte. Hebt u vorig jaar de AOW-leeftijd bereikt? Dan is het altijd verstandig om dit goed te controleren.

Meer informatie

Meer informatie over de ouderenkorting vindt u op de website van de Belastingdienst.

Bron: Belastingdienst