Nieuws

Scheiden van tafel en bed – en uw pensioen?

Een scheiding is een scheiding. Zo kunt u ernaar kijken. Maar voor het partnerpensioen maakt het veel uit of er sprake is van een echtscheiding of een scheiding van tafel en bed.

Wat is het verschil?

Bij een echtscheiding (of het einde van een geregistreerd partnerschap) gaat u definitief uit elkaar. Bij een scheiding van tafel en bed verdeelt u uw gezamenlijke bezittingen en schulden. Maar op papier blijft het huwelijk bestaan.

Een scheiding van tafel en bed is soms een uitkomst voor mensen:

  • die niet meer willen samenwonen, maar voor wie het financieel niet mogelijk is om te scheiden, of;
  • die vanwege hun geloof niet willen scheiden, of;
  • die de eigen zorgbijdrage willen beperken als één van de partners in een zorgcentrum wordt opgenomen.

Wat gebeurt er met het ouderdomspensioen?

Uw ex-partner heeft recht op de helft van het ouderdomspensioen dat u tijdens het huwelijk (of partnerschap) hebt opgebouwd. De standaardverdeling is 50/50. Maar u mag ook andere afspraken maken. Geef uw scheiding binnen twee jaar aan ons pensioenfonds door. Dat kan ook online.

En het partnerpensioen?

Behalve ouderdomspensioen (= pensioen voor u) is er ook een partnerpensioen geregeld bij ons fonds. Dat is een uitkering voor uw (ex-)partner als u komt te overlijden. Overlijdt u? Dan gaat het partnerpensioen naar uw ex-partner.

  • Bij een echtscheiding, gaat alleen het deel dat u hebt opgebouwd tot uw scheiding naar uw ex-partner.
  • Bij een scheiding van tafel en bed gaat óók het deel dat u hebt opgebouwd nadat u uit elkaar bent gegaan naar uw ex-partner.

Als u al een nieuwe partner hebt, is het goed om te kijken of er voor deze partner inkomen is geregeld, mocht u komen te overlijden.

En wat als u samenwoont?

Dan gelden er andere regels. Daarover leest u meer hier.

Nieuwe wet in de maak

Minister Koolmees werkt aan een nieuwe wet over de verdeling van het pensioen als partners uit elkaar gaan. Wat er precies gaat veranderen, laten we u weten zodra er meer duidelijkheid is over de nieuwe wet.

Meer weten?

Lees op deze website welke keuzes u en uw ex-partner hebben bij scheiden (of einde samenwonen). U kunt ook inloggen in de beveiligde omgeving Mijn Pensioencijfers en wijzigingen rechtstreeks aan ons doorgeven.

Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen hebt. Schroom niet om contact op te nemen. Onze medewerkers helpen u graag.

Bron: Bestuur