Nieuws

Denk na over wat je later graag wil

Marion Kulk-Romein (36) is sinds kort aspirant bestuurslid bij POB. We spreken Marion over haar eerste weken als aspirant bestuurslid. Enthousiast vertelt ze over haar kennismaking met het bestuur en het belang van het maken van (financiële) toekomstplannen.

Verbinding met échte mensen

Marion: “Acht jaar geleden maakte ik de overstap van het bedrijfsleven naar de bibliotheek. Ik werkte voor een groot bedrijf en miste het maatschappelijke aan mijn werk. Toen ben ik bij Probiblio aan het werk gegaan. Daar zet ik informatie over leden, bezoekers en inwoners om in nieuwe inzichten voor de bibliotheek. Dat doe ik met veel plezier.”

Ik dacht: dit moet ik gewoon doen!

“Eigenlijk heb ik me voorheen nooit zo verdiept in pensioen of in fondsbestuur”, vertelt Marion. Eerst dacht ik dat bestuurders zich vooral bezighouden met beleggen. Maar dat is helemaal niet het geval. Toen ik de vacature voor bestuurslid bij POB las, werd ik heel enthousiast. Ik dacht: dit moet ik gewoon doen! Gesprekken met andere bestuurders maakten me nog geïnteresseerder en benieuwd naar de pensioenwereld. Het bestuur van POB bestaat uit een gevarieerde groep van heel betrokken en leuke mensen. Een fijn team waarin ik me gelijk thuis voel.”

Van beginner naar bestuurder

“Het plan is dat ik bestuurslid word in het najaar van 2022. Daarom begin ik binnenkort aan een opleiding. Die opleiding bestaat uit verschillende modules en elk kwartaal volg ik een module. Als ik die opleiding heb doorlopen, word ik voorgedragen als bestuurslid bij De Nederlandse Bank (DNB). Als DNB dit goedkeurt ben ik officieel bestuurslid van POB.” Ze vervolgt: “Naast deze opleiding ben ik lid van twee commissies, de pensioencommissie en de communicatiecommissie. Ook daar leer ik veel van. Dat ik me op deze manier kan voorbereiden op mijn rol als bestuurder, vind ik heel prettig.”

Het zou logisch moeten zijn dat jonge mensen nadenken over pensioen

“Als jong bestuurslid kan ik zeker wat toevoegen aan het bestuur. Juist omdat ik een blanco beginner ben stel ik misschien ongewone of kritische vragen. Ik denk dat dat heel waardevol is. Ook hoop ik dat ik pensioen dichter bij onze jonge(re) deelnemers kan brengen. Dat mensen vlak voor hun pensioneren nadenken over pensioen, is logisch. Eigenlijk zou het ook logisch moeten zijn dat mensen van mijn leeftijd daarover nadenken. Ik ben nu 36. Ik werk al een aantal jaren en heb een beeld bij hoe ik mijn leven voor me zie. Hoe zie jij dat voor je? Wil je blijven werken tot aan je AOW-leeftijd? Of misschien al eerder met pensioen?”

Denk na over wat je later graag wil, ook los van je pensioen

“Vraag jezelf eens af; wat wil ik? Hoe zie ik mijn leven voor me? Daarover fantaseren is leuk. Heb het er ook eens over met je partner of met vrienden. Erover praten vinden de meeste mensen leuk om te doen. Vraag je vervolgens af hoe je je toekomstbeeld werkelijk kan laten uitkomen. Maak het concreet. Pensioen is een stukje vrijheid. Om me heen zie ik veel mensen die behoefte hebben aan vrijheid. Zij willen regie over hun eigen leven. Als je daar toch al ideeën over hebt, maak het dan ook concreet.”

Deze tools helpen je met je (financiële) toekomstplan

“Er zijn verschillende tools die je daarbij kunnen helpen. Bijvoorbeeld Mijn Pensioencijfers, Dat is jouw persoonlijke omgeving op deze website. Daar zie je in één oogopslag hoeveel pensioen je hebt opgebouwd bij dit fonds. Ben je (vaker) van baan gewisseld? Dan heb je waarschijnlijk bij verschillende pensioenfondsen pensioen opgebouwd. Een totaaloverzicht van al je opgebouwde pensioen bij verschillende pensioenfondsen, vind je op mijnpensioenoverzicht.nl. Daarnaast is de website nuietsdoenaanjepensioen.nl er speciaal voor jongeren. Daar vind je bijvoorbeeld handige checklists en eenvoudige stappenplannen die je helpen bij het vormgeven van je pensioen. Zo wordt je (financiële) toekomst meteen een stuk concreter.”