Nieuws

Ga dat gesprek aan!

Geregeld organiseren bibliotheken individuele pensioengesprekken voor hun medewerkers. Tijdens zo’n gesprek bespreekt u samen met een pensioenconsulent van AZL uw persoonlijke pensioensituatie en de mogelijkheden die u kunt overwegen. Normaal gesproken komt de consulent naar de bibliotheek, maar vanwege corona vinden de gesprekken online plaats. Hoe bevalt dat nou, zo’n online individueel pensioengesprek? We spraken Henk Vullings, Office Coördinator bij de Bibliotheek Helmond-Peel, over zijn ervaringen.

Henk vertelt: “Ik ben 62 jaar oud en mijn pensioen komt steeds dichterbij. Daarom wil ik graag een goed beeld hebben van het financiële plaatje als ik straks met pensioen ben. Mijn vrouw en ik hebben ons wel eens laten informeren door een financieel adviseur. Dan heb je het natuurlijk ook over je pensioen. Daarnaast duik ikzelf met enige regelmaat in onze pensioensituatie. Ik had dus wel al een beetje een beeld van wat de mogelijkheden zijn en was benieuwd of zo’n gesprek met een consulent voor mij wel meerwaarde zou hebben.”

De meerwaarde van een persoonlijk pensioengesprek

Had het meerwaarde? Henk: “Jazeker! Mijn vrouw en ik bouwen beiden pensioen op en we hadden eerlijk gezegd nog niet stilgestaan bij het bedrag dat we sámen – wanneer we straks beiden met pensioen zijn – per maand gaan ontvangen. Tijdens het gesprek bleek dat hoger te zijn dan ik had verwacht. Wanneer je, zoals wij, voldoende pensioen op hebt gebouwd om goed van te kunnen leven én er zelfs nog wat overblijft, dan is het natuurlijk interessant om te bekijken wat nog meer mogelijk is. De consulent zette de mogelijkheden voor me op een rijtje. Daar zat wel een onverwachte verrassing bij.”

Eén echte eyeopener

Hij vervolgt: “Tijdens het gesprek was er voor mij één echte eyeopener. Namelijk wat betreft de optie om ineens een groter bedrag van je pensioen op te nemen.* Hiermee kun je bijvoorbeeld je hypotheek aflossen, een nieuwe auto kopen of op reis gaan. Wat mij daarbij vooral verraste was de verhouding tussen het opgenomen bedrag en hoeveel je daar dan per maand voor inlevert. Stel bijvoorbeeld dat je € 10.000 van je pensioen ineens opneemt. Dan ‘kost’ dat je per maand maar zo’n € 40 pensioen, omdat er wordt uitgegaan van 20 jaar pensioenuitkering. Dat had ik heel anders ingeschat.”

Een heel zinnig en waardvol gesprek

“Ook al hebben we het idee om een bedrag ineens op te nemen voor nu even geparkeerd, we houden het wel in gedachten. Als we straks een paar jaar verder zijn, bekijken we onze wensen en mogelijkheden nog eens en hakken dan de knoop door. Fijn om in elk geval te weten dat het tot onze mogelijkheden behoort.” Terugkijkend op het gesprek zegt hij: “Ik vond het echt een heel zinnig gesprek. Na afloop sprak ik met enkele andere collega’s over hun individueel pensioengesprek en we vonden het allemaal waardevol. Het heeft mij in elk geval nieuwe inzichten gegeven en ik heb een nog beter beeld van de mogelijkheden van mijn pensioen. Voor collega’s die twijfelen over deelname aan zo’n gesprek is mijn advies: ‘Ga dat gesprek aan!’”

En online?

Normaal gesproken heb ik wel eens moeite met online gesprekken, zeker wanneer het er meer zijn op een dag. Maar dit gesprek verliep prima en ik heb het gesprek echt als heel prettig en waardevol ervaren. Het was in tijd afgebakend en duurde niet langer dan nodig. De dame met wie ik sprak was duidelijk iemand die weet waar ze het over heeft. Ze was geïnteresseerd en betrokken en kon me alles vertellen over mijn pensioen. In mijn beleving kunnen deze gesprekken ook na corona nog steeds prima digitaal worden gevoerd. Ikzelf was op mijn werkplek tijdens het gesprek. Wanneer je zo’n gesprek vanuit thuis voert, dan kan je partner eventueel ook meeluisteren. Dat kan nog een extra toegevoegde waarde zijn van zo’n online gesprek.”

*De mogelijkheid van het opnemen van een deel van je pensioen in een keer, is op het moment van schrijven een wetsvoorstel dat waarschijnlijk per 1 januari 2023 in gaat.

Noot: individuele pensioengesprekken worden altijd georganiseerd in samenwerking met een werkgever. Lees hier meer.