Nieuws

Uw pensioen als u in het buitenland gaat wonen

Hebt u plannen om in het buitenland te gaan wonen? Daar komt veel bij kijken! Uw pensioen kunt u bij ons fonds laten staan. Als u ervoor zorgt dat u voor ons bereikbaar blijft, kunnen wij het straks aan u uitbetalen. Soms kunt u uw pensioen meenemen naar een buitenlandse pensioenuitvoerder.

Als u naar het buitenland verhuist moet u veel regelen. Voor uw pensioen zijn twee dingen heel belangrijk:

  1. Geef ons uw nieuwe buitenlandse adres door, zodat wij u altijd kunnen bereiken. Geef ons liefst ook uw e-mailadres door.
  2. Geef ons voortaan wijzigingen in uw persoonlijke omstandigheden door. Als u in het buitenland trouwt bijvoorbeeld of juist gaat scheiden. Wij horen dat namelijk niet automatisch, maar het is wel belangrijk voor uw pensioen.

U doet dat eenvoudig online, via Mijn Pensioencijfers.

Wij betalen u uw pensioen, ook als u in het buitenland woont

We moeten er dan wel zeker van zijn dat u nog leeft. Daarom vragen wij u om te bewijzen dat dit zo is. Hiervoor sturen wij u een zogenaamd Attestatie de vita. U laat dat invullen door een officiële instantie en stuurt dat daarna naar ons terug.

Gaat u in het buitenland werken en gaat u daar ook pensioen opbouwen?

Dan wilt u uw pensioen misschien meenemen. Dat zou geen enkel probleem mogen zijn. En helemaal niet binnen de Europese Unie. Tussen de EU-landen is er immers ‘vrij verkeer van personen, diensten en kapitaal’. Helaas maken met name de Nederlandse (belasting)regels het wel lastig. Ga altijd eerst na of ons fonds daaraan wil meewerken.

Uw pensioen meenemen naar het buitenland

Daar is het een en ander voor nodig. U kunt denken aan het volgende:

  1. Een ‘substantiële dienstbetrekking’ in het buitenland van minstens 5 jaar.
  2. U moet deelnemen aan een nieuwe pensioenregeling. Die regeling mag geen afkoop toestaan en de pensioenuitvoerder moet onder toezicht staan.
  3. U moet aantonen dat uw nieuwe land belasting heft over uw pensioen.
  4. Bent u gescheiden? Dan moet uw ex-partner instemmen.
  5. Ons fonds moet de overdracht melden bij De Nederlandsche Bank.

Misschien geen reden om uw plannen in de koelkast te zetten, maar wel goed om alvast te weten. Bereid u goed voor als u naar het buitenland vertrekt. 

Vragen?

Met vragen over uw pensioen als u in het buitenland woont kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag.