Nieuws

Met pensioen? 5 Tips om (sociaal) actief te blijven

Onder de mensen

Met pensioen zijn brengt rust met zich mee. Vaak een welkome rust. Er is meer tijd om zelf de dag in te delen. Toch kan niet meer werken ook eenzaamheid met zich meebrengen. Het dagelijks contact met collega’s, klanten of zakelijke relaties is er niet meer. Dit kan voor sommige gepensioneerden een gemis zijn. Om dit te voorkomen is sociaal actief blijven belangrijk. En u doet niet alleen uzelf een plezier, maar ook een ander!

Onze 5 tips

1. Zorg voor kleinkinderen

Bent u een trotse opa of oma? Dan geniet u vast van uw kleinkinderen. Oppassen op de kleinkinderen is een mooie tijdsbesteding. Afhankelijk van de leeftijd, kunt u samen activiteiten doen. Een wandeling in de natuur, een bezoekje aan de speeltuin. Zijn uw kleinkinderen al wat ouder? Dan kan helpen met huiswerk ook veel voordeel opleveren. Hoe zat het ook alweer met die wiskundige formule? En hoe is het met uw talenkennis? Zo houdt u uw hoofd fris!

2. Vrijwilligerswerk

De ideale manier om uw kennis en kunde in te blijven zetten. Of om u op een heel ander (vak)gebied in te zetten. Op de website www.vrijwilligerswerk.nl ziet u per provincie en vervolgens gemeente het aanbod bij u in de buurt.

3. Meer tijd voor uw hobby

Sporten, creatieve bezigheden, culinaire wonderen uit eigen keuken. Misschien deed u dit al het liefst in uw vrije tijd. Nu er meer ruimte is, kunt u deze activiteiten uitbreiden. Er bestaan ook veel korte cursussen of workshops om meer te leren over uw hobby. Of is het een idee om familie of vrienden enthousiast te maken om samen uw hobby te doen. Een telefoontje kan al genoeg zijn.

4. Klussen

Klussen in en om huis. Voor de een de favoriete bezigheid, voor de ander ligt er al jaren een lijstje met klusjes in huis. Hebt u zo’n lijstje liggen? Kijk dan welke klus u makkelijk kunt uitvoeren. Daar maakt u klus nummer 1 van. Lukt het niet alleen? Vraag dan een vriend, buurtbewoner of familielid om te helpen. Dat is gezelliger en sneller. Op naar klus 2.

5. Reizen

Iets van de wereld zien. Erop uit met een camper of een langverwachte vliegvakantie. Voor velen een droom die uitkomt na pensionering. Ter voorbereiding leest u reisboeken of reisverslagen op internet. Tijdens de reis is het zelf bijhouden van een blog ook leuk om te doen. Zo houdt u niet alleen de thuisblijvers op de hoogte, maar maakt u een mooie herinnering voor later.

Hulp bij eenzaamheid

Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden om actief te blijven of eenzaamheid te voorkomen. Een life coach of eenzaamheidscoach kan hierbij helpen. Op www.vind-een-coach.nl zoekt u een coach bij u in de buurt.

Meer info

Op de website www.leefjepensioen.nl leest u veel tips en inspiratie.