Nieuws

De betaalspecificatie van uw pensioen in 2023: dit staat erop

Op de betaalspecificatie staan uw bruto pensioen, de inhoudingen en uw netto pensioen. Wat we inhouden op het bruto pensioen is anders dan vorig jaar. Dat komt doordat de belastingtarieven met ingang van 1 januari 2023 zijn aangepast. Uw netto pensioen is hierdoor ook anders.

Deze tarieven zijn veranderd in 2023

1. De bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw)

Het percentage is dit jaar verlaagd van 5,5% naar 5,43%. We moeten dit inhouden op een pensioen tot en met € 66.956 bruto op jaarbasis. Vorig jaar was dit grensbedrag € 59.706. Boven dit bedrag houden we geen bijdrage Zvw in.

2. De loonheffing

U betaalt loonheffing (belasting en premies) over uw pensioen. Over uw pensioen tot en met € 73.031 bruto op jaarbasis gaat u iets minder loonheffing betalen dan vorig jaar. Over uw pensioen vanaf € 73.031 blijft de loonheffing in 2023 hetzelfde als in 2022. Zie hier een overzicht op de website van de belastingdienst.

3. Loonheffingskortingen iets gestegen

U hebt recht op een korting op de belasting die u moet betalen over uw inkomen. Deze loonheffingskorting is licht gestegen. Hoe hoger uw inkomen, hoe lager de algemene heffingskortingEen korting op de belasting die u moet betalen over uw inkomen. is die voor u geldt.

Is uw netto pensioen in 2023 hoger of lager?

Of uw netto pensioen door deze veranderingen hoger of lager uitkomt, hangt af van uw persoonlijke situatie. U ziet het op de betaalspecificatie die u eind januari van ons fonds ontvangt. In de toelichting bij de betaalspecificatie leest u meer over de veranderingen.

Betaalspecificatie met uw jaaropgave in Mijn Pensioencijfers

Tegelijk met de betaalspecificatie ontvangt u ook de jaaropgave 2022 van uw pensioen. In de bijlage leest u onder andere wat er verandert aan uw pensioen vanaf 1 januari 2023.

We zetten ze eind januari allebei op Mijn Pensioencijfers voor u klaar. Log in en bekijk uw jaaropgave 2022 en betaalspecificatie online. Hebt u de informatievoorkeur post, dan ontvangt u éénmalig de papieren versies.

Hebt u vragen over de aangepaste tarieven?

Kijk dan op de website van de Belastingdienst. Gebruik hierbij de zoekterm ‘fiscale veranderingen 2023’.

Vragen?

Hebt u vragen over uw pensioen? Die horen we graag. Neem gerust contact met ons op.