Nieuws

Hoe ziet uw pensioenleven eruit?

Denkt u wel eens na over uw toekomstig leven als gepensioneerde? Is dit nog ver weg, of komt het al aardig dichtbij? Een blik in de toekomst werpen, kan nooit kwaad.

Een blik in de toekomst

Als u voorlopig nog niet met pensioen gaat, is het misschien nog lastig om een beeld te vormen. Toch is het verstandig om al eens na te denken wat de wensen zijn voor de toekomst. Meer tijd voor hobby’s, reizen, vrijwilligerswerk, noem maar op. Bij de bezigheden die u van plan bent, hoort ook een financieel plaatje. Het is goed om hier al eens een inschatting van te maken.

Uitgaven en inkomsten op een rij: het kan al eenvoudig

U hoeft geen ingewikkelde berekeningen te maken om een beeld te krijgen van uw financiële situatie. Om een inschatting te maken, is het al voldoende om uw inkomsten en kosten op papier te zetten. U kunt ook gebruikmaken van de Pensioen schijf van vijf van het NIBUD. Nog zo’n handig hulpmiddel dat inzicht geeft in uw inkomsten en uitgaven.

  • Inkomsten

Als basis voor uw inkomsten kunt u gebruikmaken van www.mijnpensioenoverzicht.nl. Hierop ziet u uw pensioeninkomen.

  • Uitgaven

Als basis voor uw uitgaven kunt u uw huidige kosten nemen. Haal hier wel de kosten af die niet meer gelden als u met pensioen bent. Denk aan: uw hypotheeklasten die mogelijk lager zijn of kosten voor werkkleding. Mogelijk gaan de energiekosten omhoog omdat u meer thuis bent. Of veranderen de reiskosten omdat u geen lease-auto of ov-kaart meer hebt.

Met het inzicht dat u krijgt, kunt u zelf bepalen of er actie nodig is. Als uw plaatje klopt, kunt u alvast eens vooruit dromen over een mooie pensioentoekomst!

Vragen?

Veel informatie vindt u op onze website en in Mijn Pensioencijfers. Komt u er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op.