Nieuws

Kwartaaldekkingsgraad van het POB in de top 5

Het POB heeft met een actuele kwartaaldekkingsgraad van 118% de op een na hoogste dekkingsgraad van de Bedrijfstakpensioenfondsen en Beroepspensioenfondsen. En de dekkingsgraad van het POB laat de sterkste stijging zien in het afgelopen kwartaal.

TPRA (the Pension Rating Agency B.V.) publiceert elk kwartaal de dekkingsgradenmonitor waarin de ontwikkelingen van de dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen gevolgd worden. Deze monitor beschrijft de ontwikkeling van de financiële stand van zaken. De resultaten zijn gebaseerd op publiek beschikbare informatie over de dekkingsgraad.

De beleidsdekkingsgraden stijgen harder dan ooit in het tweede kwartaal van 2017
In het tweede kwartaal van 2017 stegen de beleidsdekkingsgraden van pensioenfondsen over vrijwel de gehele linie en gemiddeld met 2%. Dat is de grootste kwartaalstijging van de beleidsdekkingsgraad sinds de introductie van deze graadmeter begin 2015.  De actuele (of nominale) dekkingsgraden stegen ook, maar minder hard. De gemiddelde actuele dekkingsgraad bereikte 110,5%, een stijging van 1,5%. Beide graadmeters geven een indicatie van het vermogen van pensioenfondsen om de pensioenbelofte waar te maken die zijn vastgelegd in de regelingen die zij uitvoeren. 

Top 5 dekkingsgraad bedrijfstakpensioenfondsen/beroepspensioenfondsen
Het POB heeft met een actuele dekkingsgraad van 118 % nu de op een na hoogste actuele dekkingsgraad van de Bedrijfstakpensioenfondsen en Beroepspensioenfondsen, terwijl ons fonds in het vorige kwartaal nog niet in de top-5 was terug te vinden.

Hoogste dekkingsgraden

 

Fonds

Actuele dekkingsgraad

Medisch Specialisten

125,3

POB

118,0

Rijn- en Binnenvaart

115,4

Bouwnijverheid

115,0

Baksteenindustrie

115,0

 

Top 5 grootste stijgers dekkingsgraad
De actuele dekkingsgraad van het POB laat ook de sterkste stijging zien in het afgelopen kwartaal. In de onderstaande tabellen vindt u de top 5 met grootste stijgers.

Grootste stijgers

 

Fonds

Mutatie

Rijn- en Binnenvaart

3,0

POB

3,0

Spoorwegen

2,8

Openbare Apothekers

2,5

Apothekers (medewerkers)

2,5

 

Meer informatie?

  • Wilt u meer weten over de dekkingsgraad van het POB? Bekijk de informatie over de financiële positie. Hier vindt u ook uitleg over het verschil tussen de beleidsdekkingsgraad en de actuele dekkingsgraad. 
  • Wilt u meer weten over de kwartaalcijfers? Bekijk het volledige rapport op de website van TPRA.