Nieuws

Pensioen: alles in een eigen potje?

Een pensioen waarbij mensen een persoonlijke pensioenpot opbouwen, maar de risico’s delen met andere deelnemers. Dat is een interessante manier om het pensioenstelsel in te richten, zo stelt de SER naar aanleiding van onderzoek naar een nieuw pensioenstelsel.

Aanleiding is dat het pensioenstelsel dat we nu hebben, onder druk staat door de aanhoudend lage rente en het feit dat mensen langer leven (en dus langer pensioen ontvangen). Bovendien vinden steeds meer mensen het pensioenstelsel oneerlijk.

Hoe is het nu georganiseerd?

U en uw werkgever betalen pensioenpremie aan ons fonds. Dit geld wordt gezamenlijk belegd. De hoogte van de pensioenpremie hangt af van het salaris. Voor iedereen wordt hetzelfde percentage pensioenpremie afgedragen. Dus hoe hoger uw salaris, hoe hoger uw pensioenpremie en des te meer pensioen bouwt u op. Maar uw opbouw bestaat niet uit een individueel spaarpotje van vermogen dat alleen voor u bestemd is. Dat is te risicovol. Het pensioenfonds werkt volgens een methode waardoor u  minder risico loopt.

Geen eigen spaarpot, maar een aanspraak

In de administratie wordt niet bijgehouden hoe hoog het bedrag is dat voor elke deelnemer wordt ingelegd. Er is geen individueel pensioenkapitaal. Alles gaat bij wijze van spreken in één grote pot. Het fonds kent de deelnemer een aanspraak (= recht op een stukje pensioen) toe op die ene grote pot. Hoe groot uw aanspraak is, hangt af van het salaris dat u gemiddeld verdient tijdens uw loopbaan.

SER: eigen potje, maar de risico’s delen

Volgens de SER is het een goed idee om het pensioengeld wél voor iedereen in een aparte spaarpot te stoppen. Dan is het voor iedereen sneller duidelijk welk deel van hem of haar is. Daar kleven risico’s aan. Denk aan beleggingen die minder waard worden of als iedereen ouder wordt dan voorzien? Dan gaan de pensioenen omlaag.

Om dat te voorkomen, stelt de SER voor om deze risico’s samen te delen. Hiervoor wordt een aparte buffer aangelegd. Deze buffer wordt gevuld als de beleggingen in een bepaald jaar veel waard worden. Als het een jaar tegenvalt met beleggen, kunnen de pensioenpotten uit deze buffer aangevuld worden. Door deze  speciale buffer zijn pensioeninkomsten volgens de SER stabieler en hoger.

Overgangsprobleem

Als wordt overgestapt op zo’n pensioenstelsel, dan zijn er een paar problemen waarvoor eerst nog een oplossing gezocht moet worden. Nu werkt het systeem zo dat jongeren relatief veel betalen aan het pensioen. Later in hun werkzame leven wordt dat verschil weer gelijk getrokken.

Maar dat verandert als het huidige systeem plotsklaps wordt afgeschaft. Dan hebben de werknemers tussen de 30 en 60 jaar relatief veel meebetaald aan de pensioenen. Zij profiteren dan in de rest van hun werkende jaren niet meer van de relatief goedkope pensioenopbouw.
De werkgevers- en werknemersorganisaties binnen de SER zijn het nog niet eens over hoe dat moet worden betaald.

Hoe nu verder?

Het onderzoek van de SER is één van de mogelijkheden om het pensioenstelsel aan te passen. Uiteindelijk neemt de politiek hierover een besluit. De SER verwacht niet dat er een besluit komt vóór de verkiezingen voor de Tweede Kamer.

Meer informatie

Lees meer over de bevindingen op de website van de SER.