Nieuws

Hoe zorgt het pensioenfonds voor een betaalbaar pensioen?

Voor een betaalbaar pensioen moet een pensioenfonds beleggen. Met beleggen boekt een pensioenfonds rendement. Rendement is winst (en soms ook verlies) op de beleggingen, zodat het vermogen van het fonds op termijn groter wordt. Zonder goed rendement wordt het pensioen onbetaalbaar. Het rendement op beleggen is op lange termijn hoger dan sparen op een spaarrekening.

Risico’s

Aan beleggen zijn echter risico’s verbonden. Beleggingen kunnen immers ook minder waard worden (= negatief rendement). Als het slecht gaat op de beurzen, merken pensioenfondsen dit direct aan hun vermogen. Pensioenfondsen doen er daarom alles aan om die risico’s zoveel mogelijk te beheersen. Dit doen ze onder meer door hun beleggingen te spreiden over verschillende soorten beleggingen over de hele wereld.

Rol van de rente

De rente speelt een belangrijke rol bij beleggen. Een daling of stijging van de rente heeft direct grote gevolgen voor een pensioenfonds. Daalt de rente, dan moeten pensioenfondsen meer geld opzij leggen om in de toekomst al hun pensioenen te kunnen betalen. De pensioenen worden dan als het ware ‘duurder’. Er is namelijk meer geld nodig om op lange termijn alle verplichtingen na te komen.

De rente heeft daarom veel invloed op de dekkingsgraad. De dekkingsgraad is de belangrijkste graadmeter voor hoe een pensioenfonds er financieel voor staat. Op dit moment is de rente erg laag. Daardoor is de dekkingsgraad op dit moment ook laag.

Informatie over ons fonds

Op deze website kunt u in een grafiek zien wat onze dekkingsgraad is en leest u meer achtergronden over onze financiële positie.

Lees verder meer over onze beleggingen. Ook in verschillende documenten op de website, zoals de jaarverslagen en de ABTN, staat op hoofdlijnen weergegeven waarin het POB belegd. 

Hebt u vragen? Neem dan contact op. Wij helpen u graag.