Nieuws

Een bestuur zonder poespas

Maaike de Boer: “Het mooie aan werken als bestuurder bij POB, vind ik het maatschappelijk belang. Daarnaast spreekt de manier waarop het bestuur functioneert, mij erg aan. Het is een bestuur zonder poespas."

Even voorstellen: Maaike de Boer

Sinds december vorig jaar is Maaike de Boer bestuurder namens de werknemers bij POB. “Sinds 2006 heb ik in pensioenbranche bij verschillende uitvoeringsorganisaties gewerkt. Daarna de overstap gemaakt naar het bestuursbureau van PWRI (Pensioenfonds Werk en (re)Integratie), als bestuursadviseur” vertelt ze. “Na dat een tijd gedaan te hebben wilde ik de overstap maken om zelf mee te beslissen. Daarom ben ik vorig jaar begonnen bij FNV om deelnemers te vertegenwoordigen, onder andere bij POB.”

Het voelt als een warm bad

“Het mooie aan werken als bestuurder bij POB, vind ik het maatschappelijk belang. Daarnaast spreekt de manier waarop het bestuur functioneert, mij erg aan. Het is een bestuur zonder poespas. Het zijn hele prettige mensen en de sfeer is niet heel formeel.” Omdat ze in de coronatijd is begonnen, heeft ze haar collega’s alleen nog maar via video gezien. “Ondanks de afstand voelt het als een warm bad. De cultuur is heel open; iedereen z’n input wordt gewaardeerd.” 

Een pensioenstelsel voor de toekomst

Ze vindt het een erg interessante periode om bestuurslid te zijn. “Juist nu kun je veel invloed hebben op de toekomst. We staan aan de wieg van het nieuwe pensioenstelsel en er liggen genoeg grote uitdagingen voor ons als bestuur. Zo werken we aan een nieuwe pensioenregeling, waarbij we samen met de sociale partners veel belangrijke keuzes moeten maken. Bij elke keuze vragen we ons af wat het effect voor onze deelnemers.”

Ze vervolgt: “Ondanks de vaak negatieve berichten in de media, hebben we nog steeds een geweldig pensioenstelsel in Nederland. In veel andere landen is dat heel anders. Helaas wordt er met name gekeken naar wat niet goed gaat, terwijl zowel oude als jonge mensen echt een goed pensioen krijgen. Er is nog steeds genoeg geld voor een goed pensioen voor iedereen.”

Klare taal

“Een van onze grootste uitdagingen is om pensioen begrijpelijk te maken. Het is belangrijk om open en eerlijk te zijn. Waarom maken we bepaalde keuzes? Wat is het voordeel voor de deelnemers, nu of in de toekomst? Is iets onmogelijk of niet haalbaar? Dan willen we als bestuur duidelijk uitleggen waarom dat niet kan.”

Maaike spreekt uit ervaring, want in haar vorige functies heeft ze veel met klachten en geschillen gewerkt. “Juist vanuit die klachten en geschillen leer je waar het mis kan gaan en waar je kunt verbeteren, zowel in uitvoering als in de communicatie. Veel klachten komen voort uit onduidelijke of onvoldoende communicatie. Daarom moeten we ons altijd blijven afvragen of we alles goed en duidelijk uitleggen. Ook reacties van onze deelnemers helpen ons hierbij en waarderen we enorm.”

Meer dan alleen pensioen

Tot slot wil ze deelnemers de tip meegeven om goed te bekijken waar je pensioenfonds allemaal voor zorgt. “Als je voordat je een verzekering afsluit eerst bekijkt wat er allemaal in je pensioen geregeld is, dan kan dat veel geld schelen. Je pensioenfonds zorgt bijvoorbeeld ook voor je als je arbeidsongeschikt wordt. En voor je nabestaanden als jij komt te overlijden. Als je weet wat het pensioenfonds regelt, kun je een goede keuze maken over wat je zelf nog extra wilt verzekeren.”