Nieuws

Inflatie: wat betekent dat voor uw pensioen?

Het is bijna elke dag in het nieuws: inflatie. De prijzen stijgen snel, mede door de oorlog in Oekraïne. Het leven wordt voor iedereen duurder. En dat blijft nog wel even zo. Wat betekent inflatie voor uw pensioen?

Als de prijzen stijgen, wordt geld minder waard. Uw geld dus ook. Want u kunt deze maand minder kopen met € 100 dan 12 maanden geleden. Dat merkt u als u gaat tanken, maar ook bij het kopen van dagelijkse boodschappen in de supermarkt. Alles lijkt wel duurder te worden.

En ja, dat heeft ook invloed op uw (opgebouwde) pensioen. Geld wordt minder waard, dus pensioengeld ook. Ons fonds probeert uw pensioen elk jaar te laten meestijgen met de prijzen. U krijgt dan een toeslag op uw pensioen. Dankzij zo’n toeslag vangen we de gevolgen van inflatie als het ware op. Als de inflatie 2% is en uw pensioen gaat ook met 2% omhoog, heeft u minder of geen last van de inflatie.

Helaas is de inflatie de laatste maanden een stuk hoger. In februari stegen de prijzen bijvoorbeeld met ruim 6%. Hoe hoger dat percentage, hoe kleiner de kans dat wij uw pensioen met hetzelfde percentage kunnen verhogen. Wij mogen uw pensioen alleen verhogen als onze dekkingsgraad hoger is dan 110% én als we die verhoging tot in lengte van jaren kunnen blijven betalen. Hoe hoger de verhoging, hoe meer geld daarvoor nodig is. En hoe kleiner de kans dat dit helemaal lukt.

Kortom: niet zo’n positief verhaal. Een gedeeltelijke compensatie voor de prijsstijgingen kan ook. Bijvoorbeeld een verhoging van uw pensioen met 3% als de inflatie 6% is. Maar ook dat kan alleen als ons fonds daar voldoende geld voor heeft.

Meer weten?

Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.