Nieuws

Regels verhoging van uw pensioen versoepeld

De prijzen stijgen de laatste maanden sterk. Het leven wordt steeds duurder. Dan is het fijn als uw opgebouwde pensioen of uw pensioenuitkering met de prijzen meestijgt. Ons fonds bekijkt eenmaal per jaar of een verhoging van uw (opgebouwde) pensioen mogelijk is. Want ons fonds moet daar wel voldoende geld voor hebben. De overheid stelt ook strenge voorwaarden. Die voorwaarden worden vanaf 1 juli 2022 iets minder streng.

Belangrijke boodschap voor nu: voor uw pensioen van ons fonds maakt dit geen verschil. Onze dekkingsgraad is namelijk al enige tijd 110% of hoger. Dat wil niet zeggen dat een verhoging van uw pensioen zeker is. Want er blijven voorwaarden aan verbonden. En ons fonds moet aan die voorwaarden voldoen als we uw pensioen willen verhogen.

Financiële situatie moet goed genoeg zijn

Het verhogen van uw pensioen kost geld. Dat geld moet er wel zijn. Daarbij moeten we rekening houden met alle pensioenen die we nog moeten betalen. Nu en in de verre toekomst. De (beleids-)dekkingsgraad van ons fonds geeft aan hoe onze financiële situatie is.

In de huidige situatie mogen we pas aan een pensioenverhoging denken als onze dekkingsgraad 110% is. De staatssecretaris van SZW heeft toegezegd dat dat vanaf 1 juli  eerder mag, namelijk bij een dekkingsgraad van 105%. Dat maakt de kans op een verhoging van uw pensioen inderdaad groter.

Voor ons fonds maakt dat niet veel uit. Onze dekkingsgraad is namelijk al hoger dan 110%. 

Maar ons fonds blijft dus aan voorwaarden gebonden. Zo mogen wij uw pensioen alleen verhogen in deze situatie:

  • Onze dekkingsgraad is ook ná de pensioenverhoging 105% of hoger.
  • Ons fonds brengt het verantwoordingsorgaan op de hoogte van het besluit van het bestuur.
  • We delen alle informatie over de verhoging van de pensioenen - inclusief de onderbouwing van ons besluit - met alle (gewezen) deelnemers en pensioengerechtigden. 

Het percentage van de pensioenverhoging mag trouwens niet hoger zijn dan de prijsstijgingen, oftewel de inflatie. Bovendien kan het bestuur van ons fonds altijd besluiten uw pensioen níet te verhogen. Zelfs als we aan alle voorwaarden voldoen.

Daarom: de versoepeling van de regels is zeker goed nieuws. 

Wat kunt u doen?

Wilt u weten hoe hoog de dekkingsgraad van ons fonds is? Kijk dan op onze pagina Financiële positie

Vragen?

Met vragen over uw pensioen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag.