Nieuws

Stijgende dekkingsgraad: wat is de rol van rente en beleggingen?

Gezondheid is een belangrijk goed, zowel lichamelijk als geestelijk. En financieel! Dat laatste geldt zeker voor een pensioenfonds. Of ons fonds financieel gezond is, weten we als we elke maand onze dekkingsgraad berekenen. De rente en onze beleggingen bepalen mede de hoogte van onze dekkingsgraad. Hoe zit dat eigenlijk?

Als we de dekkingsgraad berekenen, vergelijken we onze verplichtingen met ons vermogen. Dus de euro’s die we verwachten nodig te hebben om alle pensioenen uit te keren vergelijken we met ons vermogen, het geld dat we werkelijk hébben. Zijn verplichtingen en vermogen even hoog, dan is onze dekkingsgraad precies 100%. We zien natuurlijk liever dat we meer geld hebben en dat onze dekkingsgraad hoger is.

Maar wat is nou de rol van de rente?

Een hoge rente is goed voor de financiële situatie van een pensioenfonds. Het is een beetje vergelijkbaar met een hoge rente op uw spaarrekening. Als de rente hoog is, krijgt u meer geld van de bank dan bij een lage rente. Zo werkt het ook bij pensioenfondsen. Staat de rente hoog? Dan hoeven we nu minder op de bank te hebben staan om later genoeg geld te hebben voor alle pensioenen. Onze verplichtingen zijn bij een hoge rentestand dus lager. En dat zorgt voor een hogere dekkingsgraad. Andersom geldt dat bij een lage rente een pensioenfonds meer geld nodig heeft om aan haar verplichtingen te voldoen. Dat zorgt dan weer voor een lagere dekkingsgraad.

En de beleggingen?

In werkelijkheid zetten pensioenfondsen (bijna) geen geld op de bank. Pensioenfondsen beleggen hun geld, omdat beleggen op langere termijn meer oplevert. Ons fonds belegt daarom ook.

Als onze beleggingen het goed doen, groeit ons vermogen. Gaan de beleggingen niet goed, dan vermindert ons vermogen. Meer vermogen zorgt voor een hogere dekkingsgraad.

Lees meer over de (beleids)dekkingsgraad van ons fonds.

Vragen?

Met vragen over uw pensioen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag.